Slovensko vs Maďarsko 79:67 v kvalifikácií na ME po nadšenom výkone

14.08.2013 Celý región

Banská Bystrica 13.augusta (TASR) - Slovenskí basketbalisti v ďalšom zápase D-skupiny prvej fázy kvalifikácie na ME'2015 zvíťazili po nadšenom výkone nad Madarskom 79:67 a ponechali si tak nádej na prvenstvo v skupine a postup do ďalšej fázy.

Slovensko - Maďarsko 79:67 (43:28)
štvrtiny 23:14, 20:14, 23:24, 13:15,
Základná päťka SR: Jašš 9, Žiak 11, Dorazil 15, Baťka 19, Kozlík 7 (Körner 5, Rendla 0, Tot 0, Bílik 2 Petráš 0, Grznár 11 - najviac bodov Maďarska: A. Tóth 12, Ferencz, Simon a Wittmann po 11
Rozhodcovia Krause (Nem.), Pastusiak (Poľ.), Lovsin (Slovin.),
TH: 23/10 - 23/8,
fauly 25:21,
trojky 10:8,
1000 divákov.


Priebeh zápasu

Banskobystrická hala na Štiavničkách minulý týždeň tlieskala Slovákom po víťazstve nad Bieloruskom o 12 bodov a proti Maďarsku túžila po repete. Záležalo však na samotných hráčoch, či budú schopní zopakovať výborný výkon a do určitej miery sa rehabilitovať za zahanbujúcu prehru na pôde súpera o 32 bodov. Poučení z chýb v prvom zápase sa usilovali predovšetkým o vydarenejší úvod a najmä v obrane museli zatiahnuť 'oponu', aby mali šancu na víťazstvo, ktoré by im ešte zaručovalo možnosť postupu do ďalšej fázy kvalifikácie. Veľký potlesk si zaslúžili Slováci už v 5. min, viedli 11:0 a tri trojky Jašša, Baťku a Grznára boli ako z veľkej knihy. Maďari nie a nie trafiť kôš, loptu im sústavne vyhadzoval, úspešní neboli ani z čistých streleckých pozícií a v oddychovom čase riešili, čo vymyslieť. Prvé dva body strelil za Maďarov A. Tóth za stavu 16:0, úvodnú päťminútovku vyhrali Slováci na nulu 13:0 a viedli už 20:2, keď sa ich zaskočení súper prebudil. V druhej štvrtine sa Maďari trápili len o málo menej, pridávali aj časté nepresnosti i technické chyby a Slovákom nebolo viac treba. Viedli aj o 17 bodov a polčas vyhrali o 15 (43:28), keď spolu s klaksónom trafil trojku Grznár. Strelecká úspešnosť Slovákov v polčase predstavovala 50 percent, Maďarov len 40, favorizovaní hostia zaostávali výrazne aj v úspešnosti brejkov a boli na veľmi dobrej ceste ako prehrať tento zápas. Po polčase Maďari pridali na dôraze, Slováci však šliapali ako dobre naolejovaný stroj a čo hosťom požičali, to im vzápätí aj vrátili. Najviac uznania si zaslúžila trojka Grznára vtedy, keď jej bolo najviac treba a aj 'vešiak' Dorazila, mimoriadne efektný a účelný, po ktorom svietilo na ukazovateli v 29. min 62:47. Do záverečnej štvrtiny nastupovali domáci s náskokom 14 bodov (66:52) a s obrovskou šancou dotiahnuť zápas do víťazného konca. Trojka Kozlíka na 69:52 Maďarov nalomila, síce úplne nezlomila, no ďalšia Körnera na 72:53 i Baťku na 77:63 v 36. min im už otriasla nádejou na zvrat.



Hlasy trénerov


Miroslav Grznár, tréner Slovenska: "Famózne odohratý zápas, dreli sme v príprave, dreli aj v zápasoch pod domácim košom. Nezabúdame na katastrofu v Maďarsku, dostali sme ranu päsťou, no za mimoriadne krátky čas sa medzinárodne neskúsené mužstvo zmobilizovalo a podalo neskutočný výkon. Potvrdili sme, že víťazstvo s Bieloruskom nebolo náhodné, sme schopní v b-kategórii hrať s každým súperom. Ak v budúcnosti budeme takto pokračovať, v silnom kolektíve, teším sa na ďalší vývoj slovenského basketbalu."

Stojan Ivkovič, tréner Maďarrska: "Gratulujem Slovákom, podali výborný výkon, fyzicky mimoriadny, obrovskú silu mali v ofenzíve, my sme sklamali, úvod zaspali, potom len doťahovali."

Martin Bílik, kapitán Slovákov: "Chceli sme odčiniť prehru v Maďarsku, tú strašnú potupu a túžili ukázať ľuďom, že vieme hrať basketbal. Proti Bielorusku sme naznačili, že máme veľký potenciál, že sme mladí, agresívni tím. Náš šiesty hráč boli diváci, neustále nás hnali vpred."
 

Vyberte región